HTML

A Westons története

2010.06.20. 20:59 CiderElet

A Westons Cider and Perry-t a ‘The Bounds’ nevű helyen készítik, Much Marcle faluban, Herefordshire-ben, több mint száz éve. Ezen a helyen a herefordshire-i férfiak saját használatukra évszázadok óta készítik ezeket a testes italokat.

Henry Weston 1878-ban érkezett a ’The Bounds’-ra gazdálkodni, és tovább folytatta a hagyományt, saját gyümölcsösében termett almából és körtéből alma-és körtebort készített, mivel ezek készítése és fogyasztása hozzátartozott a vidéki élet éves körforgásához. A pincében mindig is volt egy hordó almabor a család számára, és egy nagyhordónyi a férfiak számára az almabor-párlóban. A férfiak egész évben minden reggel elhozták fából készült, szűk szájú kancsóikat az almabor-párlóba, ahol a napi fejadagot kimérték.

Henry Weston béres volt, nem rendelkezett sok tőkével. Ezidőtájt a brit birodalom különböző tájairól nagy mennyiségben érkeztek az országba olcsó mezőgazdasági termékek, így Henry Weston hamar rájött, hogy nem lesz könnyű elérnie azt az életszínvonalat, amelyet maga és családja számára elképzelt. Más bevételi forrás után kellett néznie, és úgy tűnt, hogy a válasz a meglévő almabor-készítő eljárások átültetése lehet nagyüzemi körülmények közé. Henry Weston ezen döntését 1880-ban befolyásolhatta szomszédja, C W Radcliffe Cooke, a Much Marcle-i  'Hellens'-ből. Cooke, aki Herefordshire parlamenti képviselője volt, olyan kitartóan hirdette a West Country almabor fejlesztését, hogy az almabor nemzeti itallá váljon, hogy ’az almabor képviselője’ néven is emlegették.

Miután elhatározta magát, Henry Weston ügyfeleket szerzett és terjeszkedni kezdett, nem reklám, hanem ajánlások útján. A módszer a legkiválóbb minőségű termékeket, valamint az ügyfelek igényeinek maximális figyelembevételét kívánta meg. Weston így olyan üzleti hagyományt teremtett, amely a vállalatra azóta is jellemző.

Az első pár évben a gyártást csupán a régi kőmalom segítségével végezték, amelyet generációk óta használtak az almabor előállítására, illetve a szintén réges-régi csavaros prést használták. Nem sokkal később azonban megjelent a hengermalom, a mechanikus, láncos prés és a gőzmotor ezek hajtására. A régi kőmalom és a prés visszavonult a majorság kertjébe, ahol ma is láthatóak.

A gőzmotort és a láncos préseket később felváltották az elektromos áram és a hidraulikus prések, azonban, bár Henry Weston régóta tervezgette ezt az újítást, arra sajnos csak halála után, 1917-ben került sor, mivel tervét késleltette az első világháború.

Most már több és nagyobb présház van, több gyümölcsöt tudnak feldolgozni, és az almabor sokféle formában kapható. Az üvegeket a régi időkben elképzelhetetlen gyorsasággal mossák és töltik. Azonban vannak dolgok, amik nem változtak. A H. Weston & Sons Limited (Kft.) még mindig független, családi vállalkozás, amelynek üzletpolitikája mindig is azt jelentette, hogy vevőinek az alma-és körtebor széles választékát nyújtsa, ugyanabban a kiváló minőségben, amelyre Henry Weston is büszke volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://westonsciderek.blog.hu/api/trackback/id/tr912096455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása